BlueBerry Hill 62

Top 10 vragen

TIPs    voor veel gestellte vragen


Snoeien

 

In welke periode kan ik de blueberry het beste snoeien?

De beste periode om de plant te snoeien is direct na de winter. In Europa is dat dus in Februari/Maart. Regelmatig snoeien is belangrijk om de plant levenslustig en jong te houden. Mede door het snoeien wordt de grootte, smaak en hoeveelheid van de bessen bepaald.

 

Hoe moet ik de blueberry snoeien?

Bij de blauwe bessen planten moet men het oude vruchthout wegknippen. Met oud vruchthout bedoelen wij de scheuten die dat jaar vrucht gedragen hebben. De meeste mensen zijn bang dat ze te diep terugknippen, echter dat is niet nodig. In april gaat de plant opnieuw uitlopen vanuit de ingekorte takken.

 

Plaatsing

 

Is het mogelijk om de blauwe bes in volle grond te plaatsen?

De blauwe bes kan in volle grond gezet worden. Zorg dan wel dat de plant in zure humusrijke grond gepoot wordt en dat er genoeg afstand is tussen de andere planten. De planten verlangen zoveel ruimte doordat de planten vrij groot kunnen worden. Een goede plant afstand is daarom 1-1,5 x 2-2,5 meter. Daarnaast kunnen de blauwe bessen weinig concurrentie verdragen. Dit komt doordat ze een oppervlakkig wortelstelstel en een grote waterbehoefte hebben.

Ook moet u rekening houden met de hoeveelheid zon die de bes krijgt. Het mooiste is als de bes een plekje heeft in de volle zon of in halfschaduw. Dit heeft te maken met het rijpen van de bessen. Als de plant in de volledige schaduw wordt geplant, dan is het voor de bessen lastiger om te rijpen.

 

Is het mogelijk om de blauwe bes als kuipplant te gebruiken?

De blauwe bes is ook geschikt als kuipplant op uw terras (mits uw hem vooral in de bloei en in de bessentijd van voldoende water voorziet). ‘Goldtraube 23’ en ‘Emblue’ zijn voorbeelden van rassen die geschikt zijn als kuipplant, omdat ze van nature ‘bossig’ groeien.

 

Grondbedekking

 

Hebben blauwe bessen grondbedekking nodig en zo ja, wat moet ik dan aanschaffen?

Blauwe bessen hebben een goede grondbedekking nodig. Blauwe bessen wortelen namelijk oppervlakkig, hierdoor zijn ze gevoelig voor uitdroging. Het beste is om de grond te bedekken met een laag organisch materiaal. Onder organisch materiaal kunt u denken aan: zelfgemaakte compost, gecomposteerde boomschors of houtsnippers.

Naast het feit dat de wortels van de plant beschermd zijn, krijgen onkruiden weinig kans om zich te ontwikkelen.

 

Bessenproductie

 

Kan mijn Blueberry ook bessen dragen als er maar een exemplaar in de tuin staat?

Ja, dat is gewoon mogelijk. Blauwe bessen zijn zelfbestuivend, oftewel de plant is met één exemplaar al vruchtdragend.

 

Kan ik de blauwe bessen gewoon plukken en op eten?

Ja, de grote blauwe bessen kunnen vers van de plant gegeten woren en zijn circa een week in de koelkast goed te bewaren. Uiteraard kunt u zelf ook jam, bessensap of zelf wijn van maken.

 

Hoe maak ik zelf jam?

Voordat u jam gaat maken moet u de potjes eerst goed schoon maken. U legt de potjes een paar minuten in kokend water met daarbij wat soda. De glazen potjes moeten namelijk uitgekookt worden. Meng 1 kilo schoongemaakte bessen met 1 kilo geleisuiker en breng dit in een grote hoge pan al roerend aan de kook; 4 minuten goed doorkoken. De kooktijd begint wanneer de massa borrelt en blijft borrelen, als u roert. Gebruik per keer maximaal 2 kilio vruchten en 2 pakken geleisuiker. Vul de glazen potten tot de bovenrand met de hete jam. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven.

Tip: Gebruik een houten lepel om te roeren, metaal wordt erg heet.

 

Overig

 

Wat is de levensduur van een blauwe bes?

In goede omstandigheden kunnen blauwe bessen ongeveer 30 tot 50 jaar lang blijven produceren.

 

Is de blauwe bes winterhard?

Ja, de plant is winterhard. U hoeft de plant niet binnen te zetten